tisdag 3 mars 2009

Eurostar för dumskallar

Tåget till London är gult och grått med oändligt antal vagnar.
Avgår från gare du Nord. Som lägst kostar biljetten 60 euros tur och retur.
Lördagar är bästa dagen med matineer på scenerna. Fler tåg gör att man slipper övernattning.
I tidningen Libérations nya blog http://www.frenchinlondon.com/ uppmuntras läsarna att skriva av sig. Jag ser inte nån som fattat att ett lyckat Londonbesök kräver ett par timmar på Rules på Maiden Lane vid Covent Garden. Man kan offra en matiné för Rules. En kräsen pessimist som Graham Greene gjorde varje år den långa resan från Antibes till Rules som sin egen särskilda födelsedagspresent. Rules är en restaurang.
And how.
London utanför Rules är ett utland av kaos trängsel och panik för varje resenär från det småstadsaktigt välordnade Paris.
Det relaxade Berlin är ett betydligt trevligare resmål för att inte tala om Istanbul, drömstället för alla tunnelbanefans skinande ren med konst på stationerna och ståtliga rulltrappor.
Mind the gap som det heter i Londons tunnelbana.
Sen Eurostar flyttade ur grötigheten runt Waterloo till elegant restaurerade St Pancras är utbudet av bussar en vacker syn även om vänstertrafiken leder till fel färdriktning.
Allra märkligast är les rosbifs själva. I Frankrike kallas engelsmän alltid "les rosbifs".
På detta släkte biter inte kaos. De har ett oändligt tålamod med dårar, de ler och lyssnar hur tokigt de än tilltalas. Det är annat än i Paris där främlingen som glömmer inleda en fråga med "bonjour" riskerar att lämnas åt sig själv.
Undra på att Libérations blog tipsar om bästa överfarten.
Som att med andraklassbiljett resa i första klass.
Så här går det till: köp dyr förstaklassbiljett OCH den billigare andraklass. Köpet av förstaklassbiljetten betyder att automatiskt sättas upp på passagerarlistan i just det första klass.
Vid biljettkontrollen i avgångshallen på gare du Nord gäller att endast visa andraklassbiljetten. Man inväntar sen coolt sista minuten när man dyker upp flämtande vid
förstaklassvagnen. Där står tågvärden med listan på passagerarna. Han frågar efter förstaklassbiljetten. Man letar och letar och säger jäktat att man tappat den i brådskan men att tågvärden kan hitta ens namn på listan. Och det kan han och så är det bara att gå ombord och tillbringa de närmsta två timmarna med champagne, två slags viner och tre rätters måltid och självklart British tea inför ankomsten.
Den oklippta förstaklassbiljetten återlöser man sen till fullo vid biljettluckan.
Ingen kommentar tackar för tipset.
-Första klass på Eurostar är inget att stå efter skriver en.
- Champagnen är lågpris, vinerna fadda och de tre rätterna kan man vara utan, påminner en annan.
- Fåtöljerna är slitna, värdinnorna målar naglarna.
- Ta med en chic picknick från Paris och kalasa i godan ro i andraklassfåtöljen.
- Téet i första klass är särskilt äckligt ("particulièrement dégueu" )
- På den här bloggen finns bara dumskallar.
Bon voyage.

1 kommentar:

  1. Tack för tipset om Rules på Maiden Lane. Jag har bott några år i London men faktiskt aldrig varit där. Nu ska jag dit i slutet av april och kanske blir det tillfälle att någon dag dra mig åt det hållet.

    Om Graham Greene åkte ända från Antibes så måste det vara ett ställe man trivs på

    SvaraRadera