måndag 30 mars 2009

För den upplyste medborgaren

Fransk tv anser sig vara bäst i världen. Underhållningarna är påkostade väldiga artistshower varenda helg i flera kanaler. Okänt är programtyper som Grillad och pratshower som underhållning à la Skavlan. På söndageftermiddagarna ges ett två timmar långt Här är ditt livprogram kallat Vivement Dimanche. Påkostat det också. Allmäntvkanalerna gör påkostade fictionserier på okontroversiell litteratur just nu gäller ett antal noveller av Maupassant.Allmäntvkanalen France 2 har börjat med direktsändningar från teatrarna i Paris. Lika konventionellt urval där.
-Varför aldrig Väntan på Godot frågade otåligt medieforskaren professor Francois Jost i en av dessa sändningar som är den franska tv-kulturens starka sida: debattprogrammen i samhälls och kulturfrågor.
Dessa program sända från alltid flotta studios förekommer i allmäntv som i rader av nischkanaler och reklamtvkanaler.Debattörerna är i alla åldrar- Frankrike älskar sina seniorer - nivån håller hög klass. Sändningar typ svenska Debatt i SVT är otänkbarheter med sin flåsiga vånda att publiken zappar vidare om inte tempot är jäktigt.
En av mina favoritkanaler har nationalförsamlingen och senaten som ägare, LCP, en självständig mångsidig ifrågasättande och oerhört välskött kanal inte ens rädd för vitterhet.
Fransk tv visar amerikanska tvserier - dubbade fy fan - men har i övrigt inget av den angloamerikanska av svenska kanaler så okritiskt anammade missionen att publiken ska underhållas. Den franska tv:ns mission
hyllar den upplyste medborgaren.
Söndag förmiddag alltså två timmars debatt om allmäntv i nationalförsamlingens kanal, LCP.
Jost - medieprofessorn- kritiserar frånvaron av djärva grepp inom teater och tvserier. Fabienne Servan-Schreiber företrädare för dokumentärproducenterna klagar över växande svårigheter för dokumentärerna i programtablåerna. Dokumentärfilmarna står för kreativitet och nydaning försäkrar hon. Huvet på spiken. Dokumentärer är dessutom billiga i inköp och älskade av publik och kritiker, filmarna själva är passionerade äventyrare och chanstagare. Faktiskt har det ryktats att Fabienne blir nästa chef för France Television med sina 11 000 anställda. Den som utser tv och radiochef numera är Sarkozy själv - för övrigt en skam för EU som inget EU-land påtalat fast saken gäller vår tids största kultur.
Debatterna i rutan är dagliga gärna 90 minuter långa och i allmäntv kanalerna förlagda till sen kvällstid.
Ibland finns debatt och utfrågning på bästa kvällstid i som sagt 90 minuter som häromkvällen när France 2 till höga tittarsiffror intervjuade Internationella valutafondens chef Dominique Strauss Kahn alltid kallad DSK. Han är en av de tunga elefanterna i franska socialistpartiet och som Sarko fräckt och smart förvandlat till skalp med internationell status i likhet med utrikesminister Bernard Kouchner. Senaste skalpen är Jack Lang som skickades till Kuba för att återupprätta förbindelser.
DSK var nu lysande rakt igenom (och försäkrade att han fortfarande var socialist). Auktoritativ, tålmodig omsorgsfull,lyssnande och elegant och inte minst återhållsam som anstår en kvinnokarl.

Inte heller finns i fransk tvkultur den i Sverige så bedövande trenden relationsprogram också denna för övrigt en amerikansk tvimport. Det hindrar inte att de stora frågorna ventileras ofta i fransk tv. För att inte tala om varje söndagmorgon med återkommande halvtimmesinslag för skilda trosriktningar : Katoliker protestanter judendom islam buddism för den upplyste medborgaren.






des

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar