måndag 13 juli 2009

Olle Wästberg kämpar för kulturhuset!

Våndan bland oss svenskar i Paris inför hotet från Stockholm att lägga ned kulturhuset kan avläsas i ryktena som spekulerar i lömska förrrädare bland makthavarna.
En som absolut kämpar för kulturhuset på plats i Stockholm är i alla fall Olle Wästberg, generaldirektör för Svenska institutet. Det finns dom som inte tror det.
Så här kommenterar han själv illasinnade rykten i ett mail till mig.

" - Ånej, jag har jobbat hårt för att Svenska institutet i Paris ska leva vidare. Det är navet i de
svensk-franska förbindelserna på kulturområdet vilket är centralt när man har med Frankrike att göra och långt utöver det. Jag har tagit ordentlig strid mot nedläggarna bl. a. i Brännpunktsartikel i Svenska Dagbladet 19 juni .
- Visst hopp har jag om framgång. Det vore en orimlighet att uppmärksamma EU-ordförandeskapet genom att kasta bort den flera decennier långa investering som gjorts i Paris."

Tack för den reaktionen. Jag gillar särskilt meningen: "Visst hopp har jag om framgång".
Känns som segervittring. Hoppas bör man för det svenska anseendet är verkligen i fara.
Vad står Sverige för egentligen?
Kulturhuset är för veckotidningen den kulturella Télérama i senaste numret en upplevelse för kropp och själ med vilstolar på gräset i husets trädgård, med goa kanelbullar i serveringen och med generösa högar av svensk litteratur på franska inte minst deckare med konserter utebio och utställningar. Som reportern utropar:- Vive le régime suédois, alltså ¨leve den svenska stilen."
Nu har också fransk dagspress upptäckt nedläggningshotet och där sparas inte på krutet
som framgick häromdagen i en elegant notis av den vittre Torsten Kälvemark på Aftonbladets kultursida. Kälvemark en gång kulturråd i London och nu på privat besök i Paris läste att Le Figaro kallade en nedläggning "crime d´Etat" - ett statsbrott.
Tidningens kulturkrönikör Bernard de Saint Vincent fann också att
kulturhusets besökare på en vägg fäste små gula lappar som svar på frågan "Vad anser du vara dålig smak".
För honom var svaret inte svårt: - Att lägga ner ett institut som detta".
Fler tidningar följer efter. Hotet om nedläggningen utvecklas till en fläck på svenska ordförandeskapet. Okultur är vad saken handlar om.
Som bekant det fulaste som finns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar