lördag 18 juli 2009

walter cronkite

Walter Cronkite är borta blott 92 år (som det brukar heta i fransk press), änkling sen fyra år efter hustru Betsy.
Jag mötte både honom och hans Betsy år 2000 i Bologna. Han var magnifik som anstår en global celebritet. Som legendariskt nyhetsankare i amerikansk tv var han automatiskt global.
Han tillbringade en hel del tid med att resa världen runt och föreläsa om
oberoende tvnyheter.
I det oemotståndliga Bologna var han inbjuden till den prestigefyllda tv-festivalen Prix Italia, som detta år arrangerats i överdådig samverkan med det illustra universitetet och några av dess hisnande 28 fakulteter - antalet är ingen felskrivning.
Sverige har inte kommit så långt i civilisation att där alls finns tv-festivaler.

I Bologna medverkade han vid seminariet kring tv och samhället.
Vältaligheten flödade med lokala förmågor som den tv-engagerade professorn Umberto Eco.
Med var även EU-kommissionens dåvarande ordförande Bolognaprofessorn och politikern Romano Prodi (dessutom inför Sveriges televisions chefer skrytande över att alla hans söner var professorer vid just detta universitet). Musiken vid den storslagna invigningen i katedralen dirigerades av kompositören som råkade vara ett av den europeiska konstmusikens stora namn: Luciano Berio med en urringad supersnyggis som proffsig konferencier för det hela direktsändes i italiensk allmäntv. Här knusslades med intet.
Cronkite var uppiggad av uppvaktningen och van vid ämnet.
Han var ingen okritisk företrädare för amerikansk nyhetsjournalistik, han gick hårt åt att tvbolagen skar ner nyhetssändningarna i längd och perspektiv och klagade över resultatet som ovärdigt idealen.
En tjock mur av oerhört fint folk omgav honom efteråt medan hans hustru Betsy satt ensam längst ut på en stolsrad och väntade. Jag gick förstås fram till henne och frågade om han under åren som nyhetsankare ville diskutera kvällens sändningar när han kom hem.
Hon brast ut i ett hjärtligt skratt.
- Ånej nåt sånt ägnade vi oss aldrig åt. Han var inte sån.
- Men somliga sändningar var ändå litet särskilda, sa jag.
- Ja men det störde aldrig oss. Varenda kväll gjorde vi samma sak när han kom hem: satte oss bekvämt, tog en drink och sen spelade vi kort. "
That´s the way it was.
Minnesorden över Cronkite berättar om en dramatisk final för nyhetsankaret. Han tvingades bort när han fyllt 65 år av sin arbetsgivare tvbolaget CBS trots höga tittarsiffror dvs vid en ålder som inte alls uppfattas som pensionsålder i amerikansk tv då livslängd i rutan alltid räknas i tittarsiffror.
Han tvingades bort för att CBS höll på att mista efterträdaren Dan Rather som hotat gå över till annat bolag. Cronkite övergick till frilansverksamhet på rader av nivåer i amerikansk tv-produktion, han låg bakom tvkanalen Discovery´s lansering och gjorde otaliga dokumentärer. Som han sa i en intervju på 90-årsdagen:- Jag kan fortfarande leverera en bra story".
Dan Rather i sin tur avgick år 2006 med att stämma CBS på 70 miljoner dollar, vilket i sin tur speglar Rathers bitterhet inför Vita husets påtryckningar på bolagsledningen.
Nu leds CBS´kvällsnyheter av Katie Couric som varje kväll presenteras med Cronkites röst.
Det är tänkt att det ska fortsätta.
Couric har annars blivit en besvikelse för CBS eftersom tittarsiffrorna inte är nåt vidare. Handlar det om tv:s förlorade prestige i takt med internet?
Knappast. Hennes utstrålning har en kyla värdig en ödlebrud från rymden.
Alla som har Sky News på sin tv kan kolla Couric på CBS News halv två på natten vardagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar